V této lekci kurzu „Velký kurz houbaření“ s názvem „Hřibovité houby a hřiby“ se budeme věnovat nejznámější a nejzajímavější skupině hub pro houbaře, a to hřibovitým hubám a zejména samotným hřibům. Zaměříme se zejména na takzvané praváky, což jsou hřiby, které po rozkrojení zůstávají čistě bílé a nemodrají nebo nečervenají. Mezi nejznámější jedlé praváky patří hřib smrkový a hřib dubový, které se vážou k dubům a smrkům pomocí mykorhizy.
Kromě těchto jedlých a výtečných hřibů existují také další druhy hřibů, některé z nich jsou nejedlé, jedovaté nebo dokonce prudce jedovaté. V tomto videu se dozvíte, jak tyto druhy rozeznat a jak při sběru hřibů nemůžete udělat chybu. Pokud se zajímáte o houbaření a chcete se naučit více o rozpoznávání a sběru hub, tento kurz je pro vás ideální.
Kurz „Velký kurz houbaření“ je připravený nejen pro začátečníky, ale také pro zkušené houbaře. Tento kurzu mykologie vám pomůže s určováním jedlých a nejedlých hub, naučí vás, do jakých lesů chodit na sběr různých druhů hub a jaké znaky vám pomohou v jejich rozpoznávání. Dále se dozvíte, jak houby správně ukládat a zpracovávat a jaké houby sbírat v různých ročních obdobích. Určitě se dozvíte také zajímavosti o tom, jaké jedlé houby rostou v lese o Vánocích a k čemu se používají léčivé houby.
Tento kurz je vedený lektorem Zdeňkem Hájkem, který je zkušeným mykologem. Během natáčení kurzu strávil několik měsíců v přírodě a vznikl tak největší a nejobsáhlejší kurz mykologie v naší zemi. Pokud se chcete stát lepšími houbaři a naučit se rozpoznávat a sbírat hřiby, tento kurz je pro vás skvělou volbou.